ID-19 (corona-virus) houdt iedereen in de ban of moeten we zeggen in bedwang …..

Laatste updates in groene kleur 

Distributie van beschermmaskers  

Check of uw naam op de verdeellijst staat

 1. Fysieke bescherming voor uzelf én uw patiënten

Als kinesitherapeut komt u met de patiënt in fysiek contact tijdens de behandeling en het is dan ook belangrijk voorzorgsmaatregelen te nemen.
Omdat de nieuwsberichten omtrent Corona-maatregelen wisselen van dag tot dag beveelt KNWV u voor betrouwbare en zorgsector-gerichte informatie de volgende 3 sites aan:

  1. Axxon Coronapagina : https://axxon.be/nl/corona/
  2. FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: https://www.info-coronavirus.be/nl/
   Nieuwste update
  3. Het advies van de Federale Raad Kinesitherapie

  4. De corona-algemene informatiedienst van de overheid
   https://www.info-coronavirus.be/nl/news/nvr-24-04/
   Tabel van de overheid
  5. Sciensano biedt niet alleen de specifieke info voor hulpverleners (https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx)  maar ook een nieuwsbrief waarop u zich kan inschrijven en waardoor u steeds de laatste info krijgt in uw mailbox. Nieuwsbrief 21/04
  6. WCPT Covid 19 webpagina
  7. RIZIV-alert

https://www.knwv.be/2020/04/03/riziv-alert/

https://www.riziv.fgov.be/nl/covid19/Paginas/verdeling-beschermingsmateriaal-uitrol-verhoogde-testcapacitei.aspx?utm_source=alert&utm_medium=email&utm_campaign=NL20200330

Zin om als vrijwilliger op te treden ? Klik  in de menubalk de ELZ aan waarin u zich als vrijwilliger wenst aan te bieden . Lees daar de berichten van uw ELZ of lokale besturen waar u zich kan aanbieden.

Op zoek naar beschermingsmiddelen ?  Klik  in de menubalk de ELZ aan waarin u actief bent . U zal daar een eventuele link vinden voor ondersteuning. Indien niet , lees dan de berichten van uw ELZ of lokale besturen. U dient deze instanties dan rechtstreeks te contacteren.

Ontsmettingsgel en handschoenen: vanaf maandag 24/03 kan u mits aantonen van uw professionele identiteit (RIZIVnummer) bij alle apotheken zelf uw producten aankopen, hierbij zal KNWV dus niet bemiddelen.

2. Procedures voor ambulante zorgverstrekking en zorgverlening in een privé praktijk (update 24/03).

  1. Volg de richtlijnen (procedure voor ambulante zorgverstrekking in een privé praktijk) . Zij stellen heel duidelijk ” alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en behandelingen in ambulante zorg en privépraktijken te stoppen”We vernemen jammer genoeg dat sommige collega’s blijven verderwerken zoals voorheen. KNWV moet dit ten stelligste afraden . Breng uzelf en anderen niet in gevaar ! Corona is helemaal geen griep , het is de meest besmettelijke virale aandoening ooit ! Safety and health first !  De financiële impact is inderdaad groot maar dat geldt voor elke burger in het land, in Europa, in de wereld. Het RIZIV belooft de gevolgen aan te pakken na de crisis (zie verder).
  2. Lees de instructies omtrent rationeel gebruik van medische maskers en andere beschermingsmiddelenhttps://epidemio.wiv-isp.be/ID/Documents/Covid19/COVID-19_RMG_Brief_MondMaskers_NL.pdf.

Wegens de schaarste van maskers worden naast ziekenhuistechnieken ook volop huismiddeltjes gebruikt die virusdodend werken . We vermelden er enkele (eigen verantwoordelijkheid indien u ze toepast !) .

het coronavirus wordt gedood bij temperaturen hoger dan 60° .
(1) uw masker strijken met een stoomstrijkijzer , telkenmale na enkele uren gebruik (max 8 u)

(2) uw masker ontsmetten door het dampen over stoom gedurende minimaal 5 minuten. Breng een beetje water in een kookpot tot het kookpunt ,  leg het masker in een zeef dat u boven de kookpot hangt , laat het water 5 minuten verder dampen  want stoom is 100 ° en is  ontsmettend
(3) haardroger op max temperatuur aan binnenkant van het masker zetten , liefst in buitenlucht (microben buiten blazen ) .

het virus kan niet langer dan 10 dagen leven zonder “HOST”
Na één dag uw masker te hebben gedragen , stopt u het in een kartonnen zak die u afsluit , schrijf er de datum op en na 10 dagen kan u het masker hergebruiken

Voornoemde huismiddeltjes worden her en der toegepast , ze konden echter nog niet  wetenschappelijk ” bewezen efficiënt ” worden bewezen gezien de snelheid van de coronacrisis . Empirisch-logisch gezien zijn ze wel virusdodend. 

Beter  1 masker aan de mond , dan geen ?

3. Covid-19 – Financiële impact voor de zorgverleners: evaluatie na afloop van de crisis  (RIZIV 20 maart 2020)

Het is duidelijk dat onze hele sector, alle zorgverleners en onze partners een grote impact ondervinden van deze crisis, onder meer op financieel vlak. Na de crisis zullen we alle vragen die we daarover ontvangen evalueren, samen met de vertegenwoordigers van elke beroepsgroep.

We ontvangen momenteel veel vragen rond eventuele vergoedingen. Het is momenteel nog te vroeg om hierover te beslissen, maar we zijn ons er zeker van bewust dat het een erg moeilijke situatie is! We moeten eventuele maatregelen algemeen en voor alle zorgberoepen samen bekijken. Na de crisis zullen we alle vragen evalueren samen met de vertegenwoordigers van elke beroepsgroep, in functie van de ernst, de duurtijd, de gevolgen van de crisis en in functie van de budgettaire mogelijkheden.

Ondertussen nemen we continu tijdelijke maatregelen ten aanzien van zorgverleners en administratieve verplichtingen. U vindt op deze pagina een aantal van die concrete maatregelen.

4. Advies, coaching, educatie en hulp aan patiënten en burgers

Als zorgverstrekker kan u aan uw bezorgde patiënten de nodige adviezen en informatie verstrekken over de maatregelen en de bescherming die ze dienen te nemen.
Zowel op federaal , gewestelijk als lokaal vlak werden extra hulp- en zorgmaatregelen in het leven geroepen voor hulpbehoevenden, alleenstaanden, anderstaligen, slechthorenden ea,

Onderstaande informatie wordt steeds asap geupdated en/of aangevuld.

Federale informatie voor burgers.

Volgende telefoonnummers zijn beschikbaar:

Voor vragen over gezondheid en openbare orde : 0800/14.689
Voor vragen over economie : 0800/120.33

Gewestelijke informatie omtrent COVID-19

voor anderstaligen en slechthorenden

van het Agentschap Zorg en Gezondheid

van het Agentschap Integratie en Inburgering.

Sociaal isolement tegengaan

Samana biedt ondersteuning en praktische bijstand onder vorm van informatie over contactmogelijkheden, hulp bij boodschappen en een mantelzorgtelefoon.

Psychische klachten als gevolg van deze pandemie.

Het Psychiatrische Expertiseteam (PET) blijft tijdens de corona crisis bereikbaar voor cliënten en patiënten op https://psychiatrischexpertiseteam.be

Nieuwsbrief 1(5/04) van FOD Volksgezondheid met nuttige weetjes psychosociale begeleiding voor alle zorgverstrekkers

Regionale en lokale initiatieven van of binnen ELZ Brugge

Woont of werkt u in Brugge (8000) of in haar deelgemeenten Assebroek en Sint-Kruis (8310), Sint-Andries en Sint Michiels (8200) en Zeebrugge (8380) dan kan u hier lokale info verkrijgen van de maatregelen en adviezen betreffende de corona-crisis.

Stad Brugge informeert haar burgers op haar corona-webpagina  https://www.brugge.be/coronavirus

KNWV-info:

Ontsmettingsgel en handschoenen: vanaf maandag 24/03 kan u mits aantonen van uw professionele identiteit (RIZIVnummer) bij alle apotheken zelf uw producten aankopen, hierbij zal KNWV dus niet bemiddelen.

Beschermingsmaskers: KNWV heeft voor haar leden een eigen bestelling /reservatie geplaatst. Afhankelijk van het geleverde aantal én de vraag kan ze  2 tot max. 5 maskers voorbehouden (zelfafhaling) . Om te reserveren dient u zich eerst in te loggen als lid , om de reserveringspagina te kunnen openen.

ELZ Brugge stuurde volgende newsflash aan haar partners.

Regionale en lokale initiatieven van of binnen ELZ Houtland en Polder

Woont of werkt u in Gistel (8470), Ichtegem (8480), Koekelare (8680), Kortemark (8610), Oudenburg (8460) of Torhout (8820) dan kan u hier regionale en  lokale info verkrijgen van de maatregelen en adviezen betreffende de corona-crisis.

KNWV-info :

Ontsmettingsgel en handschoenen: vanaf maandag 24/03 kan u mits aantonen van uw professionele identiteit (RIZIVnummer) bij alle apotheken zelf uw producten aankopen, hierbij zal KNWV dus niet bemiddelen.

Beschermingsmaskers voor KNWV-leden : KNWV heeft voor haar leden een eigen bestelling /reservatie geplaatst. Afhankelijk van het geleverde aantal én de vraag kan ze  2 tot max. 5 maskers voorbehouden (zelfafhaling) . Om te reserveren dient u zich eerst in te loggen als lid , om de reserveringspagina te kunnen openen.

Eerstelijnszone Houtland en Polder geeft volgende informatie (meest recente info eerst)

Regionale en lokale initiatieven van of binnen ELZ Oostende-Bredene

Woont of werkt u in Oostende (8400) of Bredene (8450) dan kan u hier lokale info verkrijgen van de maatregelen en adviezen betreffende de corona-crisis.

Nood aan hulpmiddelen of wil u zich als vrijwilliger aanbieden ? Lees dan onderstaande berichten.

 1. Info van de lokale besturen
  1. Stad Oostende: www.oostende.be/corona 
  2. Gemeente Bredene:  www.bredene.be
 2. KNWV-info

Ontsmettingsgel en handschoenen: vanaf maandag 24/03 kan u mits aantonen van uw professionele identiteit (RIZIVnummer) bij alle apotheken zelf uw producten aankopen, hierbij zal KNWV dus niet bemiddelen.

Beschermingsmaskers voor KNWV-leden : KNWV heeft voor haar leden een eigen bestelling /reservatie geplaatst. Afhankelijk van het geleverde aantal én de vraag kan ze  2 tot max. 5 maskers voorbehouden (zelfafhaling) . Om te reserveren dient u zich eerst in te loggen als lid , om de reserveringspagina te kunnen openen.

Corona-nieuws van de ELZ Oostende -Bredene

Newsflashes in chronologische volgorde

Regionale en lokale initiatieven van of binnen ELZ Oostkust

Woont of werkt u in De Haan (8420), Blankenberge (8370), Zuienkerke (8377), Knokke-Heist (8300 en 8301) of Damme (8340), dan kan u hier lokale info verkrijgen van de maatregelen en adviezen betreffende de corona-crisis.

KNWV-info:

Ontsmettingsgel en handschoenen: vanaf maandag 24/03 kan u mits aantonen van uw professionele identiteit (RIZIVnummer) bij alle apotheken zelf uw producten aankopen, hierbij zal KNWV dus niet bemiddelen.

Beschermingsmaskers voor KNWV-leden : KNWV heeft voor haar leden een eigen bestelling /reservatie geplaatst. Afhankelijk van het geleverde aantal én de vraag kan ze  2 tot max. 5 maskers voorbehouden (zelfafhaling) . Om te reserveren dient u zich eerst in te loggen als lid , om de reserveringspagina te kunnen openen.

ELZ-info: lees onderstaand bericht

ELZ Oostkust informeert haar burgers met volgend corona -nieuws

Regionale en lokale initiatieven van of binnen ELZ WE40

Woont of werkt u in Beernem (8730), Oostkamp (8020), Zedelgem (8210) of Jabbeke (8490)dan kan u hier lokale info verkrijgen van de maatregelen en adviezen betreffende de corona-crisis.

KNWV-info:

Ontsmettingsgel en handschoenen: vanaf maandag 24/03 kan u mits aantonen van uw professionele identiteit (RIZIVnummer) bij alle apotheken zelf uw producten aankopen, hierbij zal KNWV dus niet bemiddelen.

Beschermingsmaskers voor KNWV-leden : KNWV heeft voor haar leden een eigen bestelling /reservatie geplaatst. Afhankelijk van het geleverde aantal én de vraag kan ze  2 tot max. 5 maskers voorbehouden (zelfafhaling) . Om te reserveren dient u zich eerst in te loggen als lid , om de reserveringspagina te kunnen openen.

ELZ-info

ELZ WE 40 stuurde volgende newsflashes aan haar partners (meeste recente is de eerste )

 https://www.knwv.be/2020/03/30/update-30-03-2020/