Van maart 2022 tot maart 2023 sloegen KU Leuven – Brugge, het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen (WGK) en Mintus de handen in elkaar voor het uittesten van Digirehab, een smartphone- en web-based applicatie in 3 Brugse woonzorgcentra (WZC’s) en in de thuiszorg.

DigiRehab is een unieke tool ontworpen om digitale bewegingsondersteuning te bieden aan ouderen die thuiszorg nodig hebben.

DigiRehab heeft drie functies : screening van het valrisico op een wetenschappelijke manier, opstellen van een gepersonaliseerde oefenprogramma en analyse van de oefenresultaten. . Het valrisico wordt hiermee op een wetenschappelijke manier gescreend en gepersonaliseerde oefenprogramma , 

De resultaten in de 3 Brugse woonzorgcentra (WZC’s) en in de thuiszorg waren opvallend: het oefenprogramma verhoogde de zelfredzaamheid bij ouderen, verbeterde hun stappatroon en verminderde het valrisico fors.

Zowel de patiënten als de zorgverstrekkers –kinesitherapeuten en verpleegkundigen – geven aan dat Digirehab een immens verschil maakt voor de doelgroep. De resultaten van dit project zijn intussen door twee KU Leuven-studenten revalidatiewetenschappen en kinesitherapie verwerkt in een masterproef. De samenwerking over domeinen en organisaties heen, heeft tot deze positieve resultaten geleid.

Meer info op

https://www.kuleuven.be/brugge/nieuws/nieuws/KU-Leuven-Brugge-bundelt-krachten-met-Mintus-en-Wit-Gele-Kruis-West-Vlaanderen-voor-Digirehab

https://www.mintus.be/mobiliteit-vergroten-valrisico-beperken

https://www.focus-wtv.be/nieuws/app-met-oefeningen-helpt-valpartijen-bij-ouderen-te-voorkomen

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230627_95054329

https://digirehab.nl/