☑️ MS en ALS: nieuwe inzichten en belang van multidisciplinaire en specifieke kinesitherapeutische aanpak (PQK: 4 NE)

☑️ MS en ALS: nieuwe inzichten en belang van multidisciplinaire en specifieke kinesitherapeutische aanpak (PQK: 4 NE)


22 februari 2024

Kinesitherapie en multipele sclerose
Dr. Tom Meurrens (Nationaal Multiple Sclerose Center Melsbroek)
22 februari 2024
Ontvangst 19.30  Aanvang 20.00 tot 22.00
ZOWE, Brugge
Accreditatie goedgekeurd: PQK: 4 NE

Cursusbeschrijving:

Deze avond zal specifiek gaan over de aanpak van MS en ALS zoals dit verloopt in het  MS-centrum, aangevuld met de inzichten uit de literatuur. Er zal een sterke focus zijn op het multidisciplinaire en het belang van de persoonlijke en omgevingsfactoren.

In het theoretische gedeelte zullen we naast de basis uitleg van MS ook de nieuwere inzichten in de pathofysiologie benadrukken. Mogen we nog denken volgens de oude opdeling in relapsing remitting versus progressieve fase? Wat is het belang om een aantal minder goed gekende symptomen erg snel aan te pakken zal een onderdeel van deze voordracht zijn.

Gratis voor leden KNWV, studenten, Axxon leden (andere kringen). Niet leden betalen 40 €.

Sprekers:

Dr. Tom Meurrens, Revalidatiearts, Hoofdarts Nationaal MS Center Melsbroek
Dhr. Antoine Vanbeylen, kinesitherapeut in het MS Center Melsbroek

Referentieartikels:
Multidisciplinary rehabilitation for adults with multiple sclerosis - F Khan , L Turner-Stokes, L Ng, T Kilpatrick , Cochrane Database Syst Rev, 2007 Apr 18;2007(2):CD006036 -  doi: 10.1002/14651858.CD006036.pub2.

Progression is independent of relapse activity in early multiple sclerosis: a real-life cohort study – Brain 2022 Aug 27;145(8):2796-2805 - doi: 10.1093/brain/awac111, Emilio Portaccio , Angelo Bellinvia , Mattia Fonderico , Luisa Pastò , Lorenzo Razzolini , Rocco Totaro, Daniele Spitaleri , Alessandra Lugaresi , Eleonora Cocco, Marco Onofrj, Franco Di Palma, Francesco Patti, Davide Maimone, Paola Valentino , Paolo Confalonieri , Alessandra Protti , Patrizia Sola , Giacomo Lus , Giorgia Teresa Maniscalco , Vincenzo Brescia Morra, Giuseppe Salemi, ,Franco Granella , Ilaria Pesci , Roberto Bergamaschi , Umberto Aguglia , Marika Vianello , Marta Simone , Vito Lepore , Pietro Iaffaldano , Massimo Filippi , Maria Trojano ,Maria Pia Amato

Tekst voor referenties:

In deze lezing wordt aangetoond dat multidisciplinaire rehabilitatieprogramma's de mate van beperking niet veranderen, maar zij kunnen de ervaring van mensen met MS verbeteren in termen van dagelijkse activiteit en (sociale)participatie. Regelmatige evaluatie en beoordeling van deze personen voor revalidatie, zowel in de thuissituatie en in een gespecialiseerd centrum, wordt aanbevolen.

 

Vormingscentrum ZOWE Campus Brugge - zaal De Amber
Barrièrestraat 2D
Brugge, West-Vlaanderen 8200
België
Bekijk locatie

Barrièrestraat 2D
Brugge, West-Vlaanderen 8200
België

Bekijk de volledige kalender