☑️ Preventietop voor de Eerstelijn: “Zieken-zorg of Gezondheids-zorg?” PQK : 4 NE

☑️ Preventietop voor de Eerstelijn: “Zieken-zorg of Gezondheids-zorg?” PQK : 4 NE


3 oktober 2024

Preventietop voor de Eerstelijn: “Zieken-zorg of Gezondheids-zorg?”
Ipso Facto, Oudenburg
3 oktober 2024
18:30 tot 20:45 uur
Ipso Facto, Oudenburg>

Hierbij nodigen wij alle eerstelijnszorgverstrekkers uit voor de Preventietop voor de eerstelijn, waarbij we inzoomen op het belang van preventieve gezondheidszorg. De Preventietop is een samenwerking tussen de zes eerstelijnszones Noord-West-Vlaanderen, SIBE en Logo Brugge-Oostende, gericht aan zorgprofessionals en lokale besturen.

Het gezondheidszorg(GZ)-paradigma zoals we dat vandaag kennen in de meeste landen, staat onder zware druk. 94 tot 98 % van het (zeer grote) GZ budget –dat in regel tussen de 9 en 11 % van het BBP van de Westerse landen ligt – wordt immers besteed aan “cure”, aan ziekenzorg. 2 tot 6 % wordt besteed aan preventie en gezondheidspromotie.

Door de vergrijzing van de Westerse bevolking en door de steeds duurder wordende medische en farmaceutische technologie, zal er bij ongewijzigd beleid minstens 2% méér dienen te worden uitgegeven aan het GZ budget, bovenop de index. Daarnaast is het aantal zorgverstrekkers (te) beperkt om aan de stijging in absolute aantallen van zorgbehoevenden te kunnen voldoen.

Tussen 50 en 80 % van de morbiditeit die optreedt bij de Westerse bevolking is een gevolg van levenswijze en gedrag, zoals roken, overgewicht, slechte voeding, te weinig lichaamsbeweging, etc, en heeft dus in feite niets te maken met “geneeskunde”.

De enige strukturele oplossing om uit deze impasse te geraken, is om méér in te zetten op gezonde leefgewoonten en gezondheidspromotie, teneinde het absolute aantal zorgbehoevenden te reduceren, om op die wijze voldoende beschikbare middelen over te houden in de zieken-zorg.

Vooraf is een hapje en een drankje voorzien tijdens het standenbezoek. Nadien een netwerkingmoment.

De toegang is gratis voor iedereen maar inschrijving verreist.

Cultuurcomplex Ipso Facto
Marktstraat 25
Oudenburg, West Vlaanderen 8460
België
Bekijk locatie

Cultuurcomplex Ipso Facto
Marktstraat 25
Oudenburg, West Vlaanderen 8460
België

Bekijk de volledige kalender