☑️De littekentherapeut: een heel aparte beroepsbekwaamheid. Nazorg- en onderzoek voor brandwonden en littekens (PQK: 4 NE)

☑️De littekentherapeut: een heel aparte beroepsbekwaamheid. Nazorg- en onderzoek voor brandwonden en littekens (PQK: 4 NE)


21 maart 2024

De littekentherapeut: een heel aparte beroepsbekwaamheid. Nazorg- en onderzoek voor brandwonden en littekens
Peter Moortgat (OSCARE)
21 maart 2024
Deuren: 19u30
Lezing: van 20u00 tot 22u00
KUL Campus Brugge
Accreditatie: 4 NE

Cursusbeschrijving:

Wonden, die het gevolg zijn van brandwonden, chirurgische incisies of trauma's, worden hersteld door de vorming van nieuw bindweefsel. Dit bindweefsel bestaat uit collageenvezels, elastine-vezels en glycosaminoglycanen die samen de extracellulaire matrix (ECM) vormen. Dit reparatieproces kan soms abnormaal evolueren, resulterend in pathologische littekens. Deze littekens ontwikkelen zich vanwege de buitensporige proliferatie van dit bindweefsel.

Er is een breed scala aan soorten littekens, bestaande uit uitgerekte littekens, atrofische littekens, samengetrokken littekens, hypertrofische littekens en keloïden. De kenmerken van een litteken worden bepaald door de etiologie, diepte, breedte, locatie, type behandeling en genetische aanleg. Daarom kan dit leiden tot afwijkende kleur, dikte, elasticiteit, en textuur. De behandeling moet altijd gericht zijn op het verminderen van deze afwijkingen en de meeste eerstelijnsbehandelingen hebben veelbelovende resultaten opgeleverd om de roodheid te verbeteren, de dikte te verminderen en de littekens flexibeler te maken.

Een multidisciplinaire aanpak is essentieel in de strijd tegen fibrose en littekens. Revalidatiespecialisten en fysiotherapeuten spelen een belangrijke rol in deze strijd. De functionele uitkomst is van het allergrootste belang en bepaalt in welke mate een terugkeer naar werk en sport mogelijk is.

Referentieartikels:

  • Van Daele et al. 2022 - Mechanomodulation: Physical Treatment Modalities Employ Mechanotransduction to Improve Scarring
  • Moortgat et al. 2019 - Can a Cohesive Silicone Bandage Outperform an Adhesive Silicone Gel Sheet in the Treatment of Scars? A Randomized Comparative Trial

Tekst voor referenties:

Recente publicaties hebben bewezen dat mechanische krachten het genezingsproces van pathologische littekens kunnen moduleren. Daarom zijn fysieke interventies zoals massage, shockwave-therapie, littekenplak en lichaamsbeweging de nieuwe wapens tegen fibrose. Hun niet-invasieve aard maakt ze geschikt als vroege interventies en wanneer ze worden toegepast in de juiste dosering, zijn ze in staat de cel-differentiatie te moduleren en daardoor de collageensynthese te verminderen of de collageenoriëntatie te veranderen. Een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van fysiek littekenmanagement en revalidatie helpt ons de meest geschikte behandeling te kiezen.

 

Gratis voor leden KNWV, studenten, Axxon leden (andere kringen). Niet leden betalen 40 €.

Campus Brugge KU Leuven
Spoorwegstraat 12
Brugge, 8200
België
Bekijk locatie

Spoorwegstraat 12
Brugge, 8200
België

Bekijk de volledige kalender